Cheesecake „Jamie & Rob“
Toto rozhodně není jídlo, které byste si mohli dopřávat pravidelně. Výjimka by byla, jedině pokud by to bylo pravidelně jednou za rok na vaše narozeniny. Tak tedy, co nás to vlastně čeká? Jedná se o lahodný cheesecake, který je variací cheesecaku Jamiho Olivera. Jediný rozdíl mezi tímto cheesecakem a „4th July NYC“ cheesecakem od Jamiho je ten, že zde místo krémového sýru máme kombinaci krémového sýru, ricotty a řeckého bílého jogurtu, dále místo bílého cukru máme cukr třtinový a aby to bylo alespoň trochu „fitness“, tak přidáme syrovátkový protein bez příchutě a sladidel. Díky těmto drobným úpravám má cheesecake daleko více bílkovin (asi o 80% více) a zároveň daleko méně tuku (asi o 30% méně). S těmito úpravami jsem se nechal inspirovat receptem na cheesecake od Roba Richese. Proto tedy ten název Cheesecake „Jamie & Rob“.
Doba přípravy je cca 7 hodin, kdy příprava je cca 40 minut, pečení cca 50 minut a chladnutí minimálně 2+3 hodiny (2 hodiny před nanesením sněhu a další alespoň 3 hodiny na vychladnutí po „zapečení“ sněhu).
Suroviny (na 12 porcí):
Korpus:
- 350g celozrnných sušenek
- 75g hořké čokolády (alespoň 70% obsahu kakaa)
- 75g másla
Náplň:
- 400g ricotty
- 140g řeckého bílého jogurtu s 0% tuku
- 250g sýru Philadelphia Light
- 5 celých vajec
- 100g syrovátkového proteinu bez příchutě *
- 1ks vanilkového lusku
- 4ks limetky
- 150g třtinového cukru
Sníh:
- 3 bílky
- 100g třtinového cukru
- 40g strouhaného kokosu
Na ozdobu:
- 100g borůvek
Postup:
Nejprve si připravíme korpus. Do kuchyňského robotu dáme sušenky, spolu s čokoládou a důkladně rozemeleme. Roztopíme si máslo a přidáme do rozemleté směsi a znovu meleme do doby, až nám vznikne hmota připomínající těsto.
Připravíme si formu, kterou důkladně vymažeme máslem. Na dno dáme těsto na korpus a rovnoměrně lžící rozetřeme celé ploše, jak je vidět na obrázku.
Zapneme troubu a necháme předehřát na teplotu 160°C. Nachystáme si velkou mísu, do které vložíme ricottu, řecký bílý jogurt a sýr Philadelphia.
Dále přidáme 5 celých vajec, vnitřek vanilkového lusku (případně místo toho vanilkový extrakt) a třtinový cukr. Ručně to vše důkladně promícháme. Poté přidáme syrovátkový protein* a šťávu z limetek (nepřidáváme v žádném případě ani kypřící prášek ani jedlou sodu!). Opět důkladně promícháme. Můžeme použít i mixér. Jakmile máme hotovo, tak těsto vylejeme do formy a dáme do trouby, kdy pečeme při 160°C po dobu 40-50 minut.
Jakmile je cheesecake hotov, tak jej opatrně vytáhneme z trouby a necháme jej vychladnout nejméně na dobu 2 hodin.
Stále ještě nejsme u konce. Teď nás totiž čeká příprava sněhu, který půjde na vršek našeho už teď lahodně vypadajícího cheesecaku. Říkám vám, je se opravdu na co těšit.
Takže opět si nachystáme vetší mísu, do které vysypeme třtinový cukr a přidáme bílky z tří vajec. Vezme mixér a šleháme, dokud se nám nevytvoří hustý sníh. Potom přidáme strouhaný kokos a tentokrát už jen ručně vmícháme.
Náš cheesecake si minimálně na 2 hodiny spočinul a tak můžeme začít nanášet sníh. Za tímto účelem jsem použil mikrotenový sáček, který jsem naplnil sněhem a ustřihl spodní roh. Toto mi poslouží jakožto po domácku vyrobený zdobící sáček. Dáme předehřát troubu na teplotu 220°C. A teď naneseme sníh a šup s cheesecakem do trouby, kdy dáme péct při teplotě 220°C po dobu 4-5 minutek, jen aby nám sníh zhnědl.
Po 4-5 minutách cheesecake vytáhneme a necháme vychladnout a pak jej šoupneme do lednice, kde jej necháme minimálně po dobu alespoň 3 hodin, doporučuji však ideálně nechat odpočinout přes noc.
Jak budete servírovat, můžete dozdobit borůvkami nebo borůvkovým kompotem. Přeji dobrou chuť.
Nutriční hodnoty:
Energetický příjem (na 1 porci) | 472 kcal |
1976 kJ | |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 42 g |
z toho cukry | 32 g |
Tuky | 25 g |
Ingredience (na 12 porcí) | Cena |
ricotta | 56 |
philadelphia light | 52 |
řecký bílý jogurt 0% tuku | 15 |
vejce | 24 |
syrovátkový protein | 40 |
cukr třtinový | 15 |
ovesné sušenky se sezamem | 30 |
máslo | 10 |
čokoláda 81% | 21 |
limetka | 28 |
kokos strouhaný | 4 |
vanilkový lusk | 56 |
Cena celkem: | 351 Kč |
Cena na 1 porci: | 29,25 Kč |
*Protein je však volitelná surovina a může být zcela vynechán. Osobně jsem v tomto případě zvolil protein bez příchutě a sladidel, tedy syrovátkový protein v té nejčistší formě.